Ankara’da Şeftali Ağaçlarında Görülen Sharka Hastalığı Üzerinde Araştırmalar - İ. Özer Elibüyük (Journal of Agricultural Sciences)
Plum pox potyvirus’un PPV sebep olduğu sharka hastalığı sert çekirdekli meyvelerin en tahripkar hastalığı olarak kabul edilmektedir. Bu hastalık yurdumuzda sınırlı bir dağılışa sahip olmasına karşın Ankara’da sert çekirdeklilerin en yaygın viral hastalığıdır. Sharka hastalığı kayısı ve eriklerde görülmesine rağmen son zamanlara kadar Ankara’da şeftalilerde görülmemiştir. Enzyme-linked immunosorbent assay ELISA ve Prunus persicae GF 305 şeftali çeşidine kabuk aşılama chip-budding yöntemlerine dayalı olarak Ankara’da 2002–2005 yılında yapılan bu çalışma ile PPP’nin şeftalilerdeki yaygınlığı ile belirtileri, strainleri ve çiçek organlarındaki bulunma durumu değerlendirilmiştir