Farklı hasat dönemlerinin oğul otu Melissa officinalis L. ’nda bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi - Süleyman Kızıl (Journal of Agricultural Sciences)
Oğul otu hoş kokusundan dolayı asırlardan beri bilinen ve kullanılan bir tıbbi bitkidir. Günümüzde Akdeniz, Orta Avrupa ve Asya’da tarımı yapılmaktadır. Diyarbakır ekolojik koşullarında 2002-03, 2003-04 ve 2004-05 yetiştirme sezonlarında yürütülen bu çalışma ile; oğul otu Melissa officinalis L. tarımında farklı hasat zamanlarının çiçeklenme öncesi, çiçeklenme dönemi ve çiçeklenme sonrası önemli bazı tarımsal özellikler üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmada taze ve kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi özellikleri incelenmiştir. En yüksek taze herba, kuru herba, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi değerleri tam çiçeklenme döneminden elde edilmiş, bu döneme ait ortalama kuru yaprak verimi ve uçucu yağ oranı değerleri sırası ile 4235 kg ha-1 ve % 0.093 olarak belirlenmiştir