Wybrane zagadnienia związane z rozwojem energetyki odnawialnej na obszarach wiejskich w Polsce - Justyna Chodkowska-Miszczuk; Daniela Szymańska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
Artykuł dotyczy analizy i oceny wybranych elementów związanych z kapitałem ludzkim i jego jakością jako zasobem endogenicznym wpływającym na rozwój i aktywizację gospodarczą obszarów wiejskich w Polsce w kontekście produkcji energii odnawialnej. Badaniem objęto gminy, w których uprawiano rośliny do celów energetycznych, i gminy, w których są elektrownie bazujące na odnawialnych źródłach energii. Podkreślono znaczenie środków pochodzących z funduszy unijnych pozwalających finansować inwestycje związane z rozwojem energetyki alternatywnej. Zwrócono uwagę na zależności między rozwojem energetyki odnawialnej a absorpcją środków unijnych. Ponadto wskazano, że rozwój energii odnawialnej generuje dodatkowe dochody mieszkańców obszarów wiejskich, przez co wspomaga realizację założeń zrównoważonego rozwoju społeczno-gospodarczego danych regionów i kraju.