Filistinli Bir Müfessire Referansla Beytülmakdis: İzzet Derveze Örneği - Murat Kayacan (Diyanet İlmi Dergi)

(untitled)
Bu makalede ilahî kökenli üç dinde de büyük önem atfedilen ve kutsal sayılan Beytülmakdis’in (Kudüs) İslâm dünyasındaki yeri ve İzzet Derveze’nin bu konuya bakışı ele alınmaktadır. Derveze, tarih boyunca birçok medeniyetin merkezi olan Beytülmakdis’in İslâm kültürü ve medeniyeti içindeki değerine vurgu yapmaktadır. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmış ve daha önce incelenmiş alanları dışarıda bırakarak çalışmanın gerekliliğini ortaya koyan literatür analizi gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem ve analizle Derveze’nin Beytülmakdis’e dair yaklaşımları tefsir ilmi odaklı olarak incelenmiş ve Kudüs’ün İslâm’daki yeri, önemi ve Müslümanlar için taşıdığı manevi değer değerlendirilmiştir. Derveze’nin Kudüs’e dair görüşleri, modern İslâm düşünürlerinin bakış açılarıyla karşılaştırılmıştır. Makale, Kudüs’ün İslâm dünyasındaki konumunu analiz etmekte ve Derveze’nin görüşlerini temel alarak önemli bir kaynak sunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Derveze’nin Beytülmakdis’e dair yorumunu eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutarak bu kavramın İslâm düşüncesindeki yerini ortaya koymakta ve Derveze’nin Kudüs’ün kutsallığını anlama yaklaşımının hem klasik hem de modern İslâm tefsiri bağlamında güncelliğini koruduğunu vurgulamaktadır.