İnşaat Sektöründe İş Güvenliği Mevzuatlarının Algılanabilirliği - Tayfun Dede; Yusuf Baltacı (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
İnşaat sektörü, insanoğlunun korunma ve barınma ihtiyacısonucunda doğmuştur. Bu ihtiyacın neticesinde, tarih boyunca insanlarınhayatlarında oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Taşıdığı bu önem onungittikçe büyüyen bir ekonomik piyasaya sahip olmasına ve ekonomilerin öncülsektörü olmasına neden olmuştur. Bu denli önemli olan inşaat sektörünün de önemliproblemleri bulunmaktadır. Bunların başında ise iş sağlığı ve güvenliği (İSG)ile ilgili problemler gelmektedir. İnşaat sektörü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)verilerine göre iş kazalarının en çok yaşandığı üç sektörden bir tanesi olup;bununla birlikte ölümlü iş kazalarında ise son senelerde birinci sırada yeralmaktadır. Bu durum, inşaat sektöründe iş güvenliği konusunun ne kadar hassasve önemli bir konu olduğunu açıkça göstermektedir. Bu çalışmada, 6331 Sayılı İşSağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bu kanuna dayalı olarak çıkartılan yönetmelik vetebliğlerin inşaat sektöründe çalışanlar ve işverenler tarafından nasılalgılandığı ve işyerlerinde nasıl uygulandığının araştırılması üzerine bir araştırmayapılmıştır. Çalışma kapsamında, Trabzon ilinde inşaat sektöründe faaliyettebulunan firmalar, belediyeler ve yapı denetim kuruluşlarında görev yapan 56’sıişveren 305 tanesi çalışan olmak üzere 361 kişiyle anket çalışması yapılmıştır.Erişilmiş olan veri sayısınca anket sorularının algılanabilirliği ölçülmüş, sorulanher soru için değerlendirilme yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise anketlersonucu ortaya çıkan veriler genel bir değerlendirmeye tabi tutularakyorumlanmıştır.