МОДУЛЬ АНАЛІЗУ ОПИТУВАНЬ ЗДОБУВАЧІВ МАЛОКОМПЛЕКТНИХ ГРУП У СИСТЕМІ KSU24 - Денис Сенчишен; Олександр Лемещук; Оксана Кондур; Наталія Яцків (Інформаційні технології і засоби навчання)
Зворотній зв’язок - це один із найдієвіших засобів контролю якості освіти, який використовується закладами вищої освіти України та світу. Він дозволяє одержувати інформацію відносно сприйняття здобувачами вищої освіти навчальних матеріалів та проводити аналіз результатів навчання, для кращого розуміння поточної ефективності освітньої програми конкретної дисципліни або освітнього компонента в освітній програмі з метою покращення якості самої дисципліни, а отже – освітньої програми загалом. Зворотній зв’язок може стосуватись конкретної дисципліни загалом, окремого семестру, модуля в якому викладається дисципліна, або навіть окремого заняття. Існує велика кількість відповідних математичних методів та моделей, готових програмних бібліотек, що дозволяють проведення якісного аналізу результатів зворотного зв'язку, основною вимогою для більшості з яких є наявність необхідної кількості інформації для обробки. Проте у закладах вищої освіти україни, зокрема у Херсонському державному університеті, на певних спеціальностях існують академічні групи, кількість здобувачів у котрих є недостатньою для застосування більшості методів аналізу, особливо на освітніх рівнях магістр та вище, або на дисциплінах вільного вибору. Для отримання інформації щодо ефективності навчання у таких групах, такої самої якості як і в групах з достатньою кількістю здобувачів, потребує застосування спеціальних методів аналізу. У статті описано методи аналізу результатів зворотного зв'язку у вигляді опитувань у системі KSU24, що дозволяють враховувати відносно невелику кількість здобувачів. Розглянуто підходи програмної реалізації відповідних алгоритмічних методів та необхідних архітектурних рішень побудови програмного модулю опитувань для системи KSU24. Розглядається важлива функціональна вимога модуля досвіду – забезпечення анонімності цього процесу, щоб при обробці лише невеликої кількості результатів, критично важливою є доброчесність учасників, для отримання найбільш якісного зворотного зв’язку.