ВИЗНАЧЕННЯ МОТИВАЦІЙНОГО ПРОФІЛЮ ПРАЦІВНИКІВ, ЯКИХ ЗАРАХОВАНО ДО КАДРОВОГО РЕЗЕРВУ ПІДПРИЄМСТВА - O.V. Zakharova; T.V. Kovalenko (Економіка та право)
Розглянуто основні напрями щодо формування кадрового резерву на підприємстві. Запропоновано визначення мотиваційного профілю працівників, яких зараховано до кадрового резерву. Досліджено основні чинники, що впливають на підвищення ефективності формування кадрового резерву на підприємстві.