TURİZM İŞLETMELERİNDE ENTELEKTÜEL SERMAYENİN ÖLÇÜLMESİ VE İMKB’DEKİ TURİZM ŞİRKETLERİNDE AMPİRİK BİR UYGULAMA - Fatih Coşkun Ertaş; Mihriban Coşkun (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Çalışmada turizm işletmelerinde, son yıllarda giderek önemi artan entelektüel sermayenin ölçümü incelenmiştir. Bu amaçla, araştırmada İMKB’de hisse senetleri işlem gören turizm şirketlerinde ampirik bir uygulama yapılmıştır. Uygulamada, bir entelektüel sermaye ölçüm yöntemi olan Entelektüel Katma Değer Katsayısı- VAIC (Value Added Intellectual Coefficient) kullanılmıştır. Elde edilen araştırma bulgularına göre, ülkemizde faaliyet gösteren ve hisse senetleri İMKB’de işlem gören turizm şirketlerinin entelektüel sermaye unsurlarına önem verdiği, ancak performanslarını etkileyen asıl unsurun hala yapısal sermaye olduğu söylenebilir.