Щодо змісту правової охорони земель лісогосподарського призначення - A. B. Korsun-Tsurkan (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються актуальні проблеми правового забезпечення охорони земель лісогосподарського призначення в контексті Державної стратегії управління лісами України до 2035 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 На підставі системного аналізу загальних положень розділу VI «Охорона земель» Земельного кодексу України підкреслюється, що досягнення мети охорони земель та реалізації її завдань можливе лише за допомогою імперативних приписів, в яких мають бути зафіксовані конкретні обов’язки як носіїв земельних прав, так і інших суб’єктів. Зміст охорони має узгоджуватись не тільки з цільовим призначенням земель, а й охоплювати всі без винятку категорії земель України з урахуванням специфіки, притаманної правовому режиму конкретної категорії. При цьому було б доречним систематизувати положення і вимоги щодо охорони земель передовсім на рівні Земельного кодексу України. Окрема увага приділяється особливостям охорони земель лісогосподарського призначення, правовий режим яких має бути спрямований передовсім на забезпечення інтересів охорони лісів, що прозростають на цих землях.