ASTER Uydu Görüntüsünden Yer Yüzey Sıcaklığını Hesaplayan Bir Yazılım Aracı Geliştirilmesi - Hakan Oğuz (Journal of Agricultural Sciences)
Çevresel verinin toplanması, analizi ve modellemesinde uzaktan algılama çok önemli ve iyi bilinen bir araç olmasına rağmen, termal kızılötesi (TIR) uzaktan algılamasına gereken önem verilmemiştir. Küresel çevre değişimi, iklim modelleri ve insan-çevre etkileşimleri gibi birçok çevresel çalışmalar için yer yüzey sıcaklığı (LST) önemli bir parametredir. Bu çalışmada, Visual Basic NET programlama dili kullanılarak ASTER uydu görüntüsünden yer yüzey sıcaklığını hesaplayan bir yazılım aracı geliştirilmiştir. Bu araç beş modülden oluşmaktadır: 1- Dijital Sayıları (DN) Radyansa dönüştürme, 2- Yüzey yansıma değerinin hesaplanması, 3- NDVI’ın hesaplanması, 4- Yayınırlığın hesaplanması ve 5- Sıcaklığın hesaplanması. Bu yazılım aracında Jimenez Munoz ve Sobrino’nun ASTER uydu görüntüsünden yer yüzey sıcaklığının hesaplanması için geliştirdiği Tek Kanal (Single Channel) Algoritması kullanılmıştır. Bu programın termal çevre üzerine çalışan bilim insanları veya konuyla ilgilenen kişiler için faydalı olabileceği ümit edilmektedir.