Посівні якості та врожайність твердої ярої пшениці за обробки насіння протруйниками - Олександр ДЕМИДОВ; Борис ОЛЕФІРЕНКО (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво)
Одним зі шляхів максимальної реалізації потенціалу продуктивності сортів пшениці ярої є впровадження адаптованих технологій вирощування цієї культури. Сучасна інтенсивна технологія вирощування пшениці ярої передбачає протруювання насіння перед сівбою. Фактор передпосівної обробки насіння досить важливий і значно впливає на перебіг початкових фаз розвитку рослин, що відображається на продуктивності. Цей агрозахід сприяє збільшенню життєздатності та енергії проростання, підвищує захисні функції до збудників хвороб, стійкість до засухи та морозів, забезпечує дружність польових сходів, поліпшує врожайні показники. Мета досліджень – вивчення посівних якостей насіння і врожайності пшениці твердої ярої в умовах Правобережного Лісостепу України при використанні сучасних протруйників. При обробці насіння пшениці твердої ярої протруйниками активність кільчення підвищувалась на 10,7–27,3 %, енергія проростання – на 1,7–6,0 %, лабораторна схожість – на 1,0–2,7 %. Кращі результати отримано на варіанті з обробкою насіння протруйником інсектицидної дії Тіатрин, ТН (0,4 л/т). В обробленого насіння досліджувані протруйники підвищували польову схожість на 4,0–5,5 %. Відзначено, що при обробці насіння пшениці твердої ярої протруйниками різної дії підвищувалася виживаність рослин від 3,4 до 5,2 %, за показників у контрольних варіантах 80,4–82,3 %. Більшу виживаність (85,2–86,3 %) отримано у варіанті Тіатрин. Виявлено також, що протруйники суттєво зменшували довжину колеоптилю (до 1,6 см) і особливо у насіння сорту МІП Магдалена у варіантах із препаратом Грінфорт Стар (1,2 л/т). В сортів пшениці твердої ярої рівень збереженого урожаю у варіантах з обробкою насіння становив 0,22–0,35 т/га. Найвищу урожайність отримано у варіантах із протруйниками Грінфорт Стар (1,2 л/т) і Тіатрин (0,4 л/т). Тому при протруюванні посівного матеріалу пшениці твердої ярої потрібно диференційовано підходити до вибору протруйників враховуючи сортові особливості та ступінь і характер травмування насіння.