Farklı Yetersizliği Olan 48-72 Ay Çocuklarda Cinsel Gelişimin İncelenmesi - Ayşe Alptekin; Kezban Tepeli (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Dergisi)
Araştırmanitel araştırma yöntemlerinden Durum Çalışması yönteminde ve nicel araştırmayöntemlerinden genel tarama modelinde tasarlanmıştır. Farklı yetersizliktürlerinde yer alan çocukların ( İşitme yetersizliği, zihinsel yetersizlik, veotizmli çocuklar ) Cinsel gelişimin belirleyicileri olan cinsel kimlik vecinsiyete ilişkin davranışları Selçuk Cinsel Gelişim Ölçeği (36-72 Ay)kullanılarak incelenmiştir. Verilerin analizinde SPSS 20, yazılımıkullanılmıştır. Çalışmanın hedef evrenini 2017-2018 yılları arasında Konya ilimerkez ilçelerinde ikamet eden 48-72 aylık sağlık kurulu tarafından tıbbi,Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından eğitsel tanılaması yapılmış hafifdüzey sadece bir yetersizliğe sahip ve en az tek kelime düzeyinde ifade edici dilgelişimini kazanmış yetersizlik türlerindeki çocuklar oluşturmaktadır. Zihinselyetersizliği olan çocukların cinsiyete ilişkin davranışları tercih etmemenedenleri 5, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların 6, işitme yetersizliğiolan çocukların ise 3 tema altında toplanmıştır. Ayrıca üç grubun cinsel kimlikkazanımları betimsel olarak karşılaştırılmıştır.