Російсько-українська війна як чинник переформатування постбіполярної міжнародної системи - Сергій Федуняк (Історико-політичні проблеми сучасного світу)
У статті аналізується вплив російсько-української війни на процеси, що відбуваються в постбіполярній системі міжнародних відносин, зокрема, характер і особливості системи міжнародних відносин, що сформувалася після завершення холодної війни та основні процеси у ній, а також взаємовплив російсько-української війни та процесів трансформації міжнародної системи. Після завершення «холодної війни» система міжнародних відносин сформувалася у вигляді моделі гегемонічної багатополярної стабільності при відсутності, з одного боку, договірної бази, яка б відображала нову конфігурацію сил, а також політичної волі західних еліт до підтримання миру і стабільності на основі ліберальних цінностей. Наслідком цього стало зростання реваншистських настроїв у правлячого класу РФ, що зрештою вилилося у повномасштабну військову агресію в Україні. Російсько-українська війна справляє вплив на всі структурні виміри міжнародної системи: конфігурацію співвідношення сил, ієрархію акторів, ступінь гомогенності/гетерогенності та внутрішній режим. Одним із вагомих і помітних наслідків впливу повномасштабного вторгнення Російської Федерації на конфігурацію співвідношення сил стали консолідація і більш чітке самовизначення держав на користь того чи іншого центру сили, що призводить до зміни силових потенціалів внаслідок перерозподілу ресурсів. Російсько-українська війна не справляє прямого і безпосереднього впливу на ієрархію акторів у міжнародній системі, оскільки зміни в ієрархії є наслідком сукупності більш вагомих і багатопланових процесів. Водночас вона створила поле для підтвердження і зміцнення статусу провідних держав. Ще одним наслідком впливу війни на міжнародну систему стало зростання ступеня гетерогенності і, до певної міри, наростання ідеологічної конфронтації на рівні цивілізацій. Також війна нанесла потужний удар по внутрішньому режиму системи, зробивши його ще менш стійким і надійним. Все це призвело до різноспрямованого впливу на систему міжнародних відносин. З одного боку, фактично завершила своє існування слабка і нестабільна пост-біполярна модель, що посилило рівень загроз і викликів глобальній та регіональній безпеці. З іншого боку – розпочався процес створення нової моделі на основі нового балансу сил та інтересів провідних світових акторів.