Czarna perła w Koronie. Kolonie brytyjskie w Afryce w obiektywie twórców anglosaskich – zarys tematu - Bartosz Kazana (Kwartalnik Filmowy)
Kazana w swoim tekście zajmuje się kwestią przedstawienia w filmie motywu kolonii brytyjskich w Afryce. W drobiazgowy sposób zarysowuje historię tego wątku nie tylko w kinematografii brytyjskiej, ale także np. w australijskiej (z pewnością bardziej rozliczeniowej i krytycznej). Kazana przechodzi przez kolejne dekady nie tylko opisując charakter typowych dla nich form filmowych; stara się również nakreślić świadomość społeczną danego czasu, ideologię, która z jednej strony określała realizacje filmowe, a z drugiej odbijała się w nich jak w zwierciadle. Autor nie ogranicza się jednak do kinematografii anglosaskich, ukazujących przecież kolonie niejako z zewnątrz. Sporo uwagi poświęca też twórczości rdzennych Afrykanów i ich spojrzeniu na historię własnej ziemi.