Logopeda superwizor. Wyzwania terminologiczne i formalno-organizacyjne - Anna Solak; Krystian Macheta; Monika Średniawa; Mirosław Michalik (Logopedia)
Superwizja jako metoda wsparcia i doskonalenia zawodowego jest szeroko znanym działaniem, docenianym szczególnie przez praktyków. Jak pokazują badania autorskie, logopedzi niemal jednogłośnie uznają, że superwizja jest potrzebna terapeutom mowy. Mimo tego brakuje w polskiej logopedii zarówno terminologicznego uporządkowania działań superwizyjnych, jak i formalno-or-ganizacyjnych wymogów, które pozwoliłyby kształcić logopedów superwizorów. W artykule podkreślono konieczność wprowadzenia regulacji formalnych dotyczących certyfikowania logopedów superwizorów, przedstawiono propozycję definicji superwizji logopedycznej opracowaną na podstawie analizy porównawczej pojęć superwizji i interwizji oraz zaprezentowano wyniki badań autorskich dotyczących superwizji w logopedii.