Teknologi mellom frihet og dominans - Kamilla Østerberg (Norsk Filosofisk Tidsskrift)
Sammendrag Det siste tiåret må sies å være «appenes tiår». Apper har en tydelig inngripen og påvirkning på vår daglige livsførsel. De kan utvide frihet hos enkeltindivider, men også begrense den. Et beskrivende eksempel på dette er reproduktive helseapper som registrerer menstruasjonssyklus, fertilitetsvindu og graviditetsforløp. De tilbyr kunnskap som forsterker ens mulighet til å ta informerte valg, men kan også sette individer i sårbare posisjoner dersom dataen havner i feil hender.    Av de mange teknologier vi omgir oss med i dagens samfunn, er det særlig slike datadrevne teknologier som fordrer teknologikritikk. Hva er legitim og illegitim påvirkning? Teknologifilosofen Peter-Paul Verbeek er opptatt av nettopp dette og mener at dominansforhold oppstår ved lite eller ingen rom for å forme sin identitet i relasjon til teknologier. Frihet, derimot, er alltid en mulighet, ved at brukere og designere tar i betraktning og fremmer relasjonell frihet, forstått som rom for å forme sin egen subjektivitet også når teknologier tas i bruk. Men det er ikke bare vår relasjonelle frihet vis-à-vis teknologi som må vurderes. Også vår politiske og personlige frihet. Dette fanger ikke Verbeeks teori opp i en tilfredsstillende grad. For å illustrere dette skal jeg benytte eksempelet med reproduktive helseapper for så å supplere Verbeeks teknologietikk med et frihetsbegrep som i større grad åpner for dette, nemlig det nyrepublikanske begrepet om frihet.