Prematüre Bebeklerde Kanguru Bakımının Anne-Bebek Bağlanmasına ve Emzirmeye Etkisi - Yeter Kitiş; Ayşe Kabasakal (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Giriş: Premature doğumlar, 37. gebelik haftasından önce gerçekleşen doğumlardır. Amaç: Bu çalışma prematüre bebeklerde kanguru bakımının anne-bebek bağlanmasına ve emzirme sürecine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Girişimsel olarak yapılan çalışma, gestasyon haftası 32 ve 36+6 hafta arasında olan 60 prematüre bebek ve onların anneleri ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanan anne-bebek veri toplama formu, LATCH Emzirme Tanılama Ölçeği ve Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği kullanılmıştır. Bulguların yorumlanmasında frekans tabloları, tanımlayıcı istatistikler, parametrik ve parametrik olmayan yöntemler kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol gruplarında yer alan annelerin bağlanma düzeylerinin yüksek olduğu, emzirme başarı oranlarının zaman içinde arttığı ve gruplar arası bebeklerin hastanede kalış sürelerinde bir fark olmadığı gözlenmiştir. Sonuç ve Öneriler: Prematüre bebeğin gelişimini ve anneyi destekleyici hemşirelik bakımının verilmesi son derece önemlidir. Kanguru bakımının etkisini değerlendirmek için kanguru bakımının süre ve sıklık açısından standardize edildiği daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması önerilir.