ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СІМЕЙНИХ ЦЕНТРІВ ДОЗВІЛЛЯ - Mariia Tokar (теорія та практика дизайну)
Анотація. Мета дослідження полягає у систематизації теоретичних знань та розробці практичних рекомендацій щодо створення оптимального архітектурно-планувального середовища сімейних центрів дозвілля. Дослідження спрямоване на виявлення чинників, що впливають на ефективність функціонування, комфорт, естетику, мультиактивність таких закладів, а також формування науково обґрунтованих прийомів проєктування. Методологія даної роботи передбачає комплексний підхід, який ґрунтується на працях українських та закордонних науковців, аналізі принципів і підходів до проєктування та організації громадських центрів та просторів, на аналізі досвіду існуючих вітчизняних та закордонних центрів сімейного дозвілля, виявленні найкращих практик та типових помилок. В основі даного методу лежить теоретичний аналіз, системний аналіз, порівняльний аналіз, архітектурно-планувальний аналіз, емпіричні дослідження, аналіз на основі просторового синтаксису та спостереження. Результати. На основі проведеного аналізу та досліджень сформовані основні принципи та прийоми архітектурно-планувальної організації сімейних центрів дозвілля. Cформовані визначення ключових вимог до планування та дизайну сімейних центрів, таких як безпека, комфорт, функціональність, естетика. Дані рекомендації допоможуть архітекторам та дизайнерам створювати більш ефективні та функціональні простори сімейних центрів дозвілля, сприяти розвитку міського середовища. Сімейні центри дозвілля можуть стати важливими елементами міського середовища, що буде впливати на підвищення привабливості районів міста. Наукова новизна полягатиме у розробці комплексного підходу до проєктування сімейних центрів дозвілля, який враховує як загальні принципи архітектури, так і специфічні особливості функціонування таких закладів. Отримані результати дослідження можуть бути використані для розробки нових підходів при проєктуванні, а також для підвищення якості існуючих закладів дозвілля так і для покращення життя мешканців міста шляхом створення комфортних та функціональних просторів для сімейного дозвілля. Дана робота допоможе сформувати наукову основу для подальшого розвитку мережі сімейних центрів дозвілля в Україні. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути використані для оптимізації процесу проєктування, створення більш ефективних та функціональних проєктів сімейних центрів дозвілля, створення комфортних та безпечних просторів для різновікового відпочинку як важливого елементу міського середовища, сприяти привабливості та розвитку районів міста, зміцненню сімейних відносин та поліпшення рівня добробуту [20].