Kilder og metoder for å identifisere byfolk på tidlig 1900-tall - Gunnar Thorvaldsen (Heimen)
Sammendrag Denne artikkelen er skrevet med tre hovedformål. For det første tar den for første gang i bruk den transkriberte utgaven med åpne individdata fra folketellinga 1920 i forskning. Arkivverket gjør denne kilden tilgjengelig i komplett versjon i 2023, noe som gir nye muligheter til å studere en rekke aspekter ved norsk befolknings- og sosialhistorie på tidlig 1900-tall, blant annet detaljert innsikt i tidlig mellomkrigstid ved hjelp av nominative folketellingsdata. For det andre illustrerer artikkelen metoder og problemer ved å lenke sammen individdata fra folketellinger i et bysamfunn. Dette er mer komplisert enn for rurale strøk især på grunn av den mer omfattende migrasjonen. For det tredje presenterer artikkelen resultater om migrasjon og migranter inn og ut av et bysamfunn. Sandefjord er velegnet til å studere kompleksiteten i den urbane migrasjonen, en relativt liten by med stor spredning mht. både flyttedestinasjoner og fødestedskommuner blant innbyggerne. Her var alle fylkene representert blant innflytternes fødested i 1920, og blant utflytternes destinasjoner manglet bare Troms fylke i 1910.