Vpliv različnih hitrih metod osamitve genomske dnk salmonel na občutljivost PCR - Marija TRKOV; Barbara JERŠEK (Acta Agriculturae Slovenica)
Namen raziskave je bil proučiti hitre metode osamitve genomske DNK salmonel in določiti njihov vpliv na občutljivost PCR. Za pomnoževanje DNK sta bila uporabljena za rod Salmonella specifična začetna oligonukleotida ST11 in ST15. Izmed preskušenih postopkov je bila najboljša občutljivost PCR v primeru, ko smo spranim celicam dodali mešanico raztopin NaOH in SDS ter vzorec 15 minut segrevali v vodni kopeli pri 95o C. Prag občutljivosti PCR za določanje salmonel tako v čisti kot v mešani kulturi je bil v območju 104-105 cfu ml-1. Opisan postopek osamitve DNK je hiter in izvedbeno ni zahteven.