Recenzió Alain Badiou: Lét és esemény, L’Harmattan, Budapest 2022, 508 oldal - Kristóf LEGÉNDY (Studia Universitatis Babeş-Bolyai. Theologia Reformata Transylvanica)
Alain Badiou munkássága magyar nyelvterületen talán kevéssé ismert. Életművének középpontjában a filozófia, a politika és a matematika áll. Badiou-t egész fiatal kora óta foglalkoztatják a radikális baloldali eszmék; az Egységes Szocialista Párt (PSU) egyik alapító tagja volt. Ptolemaiosz híres munkájára rímel első regénye, az Almagestest (1964); írt etikai művet (Ethics: An Essay on the Understanding of Evil) és, korrekt baloldali gondolkodó lévén, írt kommentárt Platón Államához (Plato’s Republic: A Dialogue in Sixteen Chapters). Munkásságát erősen befolyásolta a strukturalizmus és a marxizmus; sajátos filozófiai rendszerében az események és az igazság fogalmait elemzi és értelmezi.