Ett decennium med Högre utbildning: Inriktning, utveckling och framtid - Maria Weurlander; Åsa Lindberg-Sand; Hélène Edberg; Per-Anders Forstorp; Cecilia Olsson Jers; Ulrike Schnaas; Charlott Sellberg; Jan Stockfors; Hampus Östh Gustafsson (Högre Utbildning)
Tidskriften Högre utbildning (HU) firade sitt 10-årsjubileum 2021. Redaktionen genomförde i samband med detta en granskning av de bidrag som publicerats under perioden 2011–2021. I denna artikel presenteras resultaten av granskningen och reflektioner över HU:s uppdrag att främja kunskapsutveckling inom högre utbildning i ett svenskt och nordiskt sammanhang. Sedan starten 2011 har HU etablerat sig som en central publiceringskanal för såväl vetenskapliga studier av högre utbildning som för praktiknära utvecklingsprojekt kring undervisning och lärande inom akademisk utbildningssektor. Tidskriften har under sitt första decennium publicerat 142 bidrag av 262 författare från ett brett spektrum av lärosäten och disciplinära bakgrunder, vilket speglar HU:s breda målgrupp och mångvetenskapliga fokus. Analysen visar att majoriteten av bidragen är skrivna på svenska och fokuserar på undervisningsnära frågor inom humaniora, samhällsvetenskap och lärarutbildning. De vanligaste metoderna inkluderar kvalitativa studier och litteraturstudier, medan mixed methods och systematiska översikter är mindre vanliga. Granskningen visar således behovet av fler bidrag från ämnesområden som naturvetenskap, teknik och vård/medicin, trots att det skett en ökning både av antalet publiceringar och av nedladdningar under perioden. HU:s bidragsformer möjliggör att såväl övergripande som praktiknära förhållanden för lärare och studenter kan belysas. För att främja kritiska reflektioner kring frågor inom högre utbildning introducerades 2021 en ny bidragskategori, Fördjupad diskussion, vilket har resulterat i ett antal värdefulla och tankeväckande inlägg. Tidskriften har över tid utvecklat en potential att fungera som en brygga mellan olika forskningsfält och kan därigenom bidra till att synliggöra en mängd sammanhang i det breda och komplexa landskap som forskning om högre utbildning utgör. I det sammanhanget välkomnar vi att andelen engelskspråkiga bidrag har vuxit, även om HU värnar sitt svenska och nordiska perspektiv.