Açık Kaynak Kodlu CBS ve Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) Yöntemi Kullanılarak Edirne Sanayi İşletmelerinin Deprem Tehlike Analizi - CİHAN YALÇIN; LEVENT SABAH (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Türkiye’de il ve/veya ilçe bazında faaliyet gösteren sanayi kuruluşları için yapılan deprem tehlikesi ve deprem riski çalışmaları istenilen düzeyde değildir. Can ve mal güvenliğini korumak ve sanayi kuruluşlarının ekonomik zararlarını en aza indirmek amacıyla, illerde faaliyet gösteren sanayi işletmelerinin deprem açısından tehlike ve risk içeren alanlarının saptanması önem arz etmektedir. Bu çalışmada, açık kaynak kodlu Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yazılımı (QGIS) ve Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemi kullanılarak Edirne ilinde faaliyet gösteren sanayi firmalarının deprem tehlikesi analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada parametre olarak ilin jeolojisi, 1908-2016 yılları arasında il genelinde meydana gelmiş depremlerin deprem dış merkez noktaları,  fay uzunlukları ve aktif faylara uzaklıklar kullanılmıştır. Bu veri seti değerlendirilerek tematik haritalar oluşturulmuş, çalışma alanındaki tehlikeli ilçeler tespit edilmiş ve ilçeler tehlike derecelerine göre sıralanmıştır. Daha sonra ise Edirne ilinde faaliyet gösteren firmaların konumları, oluşturulan tematik haritalar üzerine aktarılarak deprem tehlikesi analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, Keşan ve Enez ilçelerinde faaliyet gösteren 59 adet sanayi kuruluşunun deprem tehlike değerlerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.