El valencià a l’inici de la tercera dècada del segle XXI (I). La base demolingüística (llengua inicial i llengua d’identificació), la competència oral activa i (una aproximació a) els usos - Albert Fabà Prats; Miquel Àngel Pradilla Cardona; Joaquim Torres-Pla (Revista de Llengua i Dret - Journal of Language and Law)
L’enquesta sociolingüística Coneixement i ús del valencià de l’any 2021 ens aporta la informació demoscòpica més actualitzada del conjunt de variables que diagnostiquen la salut de la llengua al País Valencià. Aquesta nota té com a objectiu valorar, en primer lloc, l’estat de les variables de llengua inicial i llengua d’identificació. A partir de la caracterització de la base demolingüística, el contrast entre les dues variables ens aporta dades sobre la capacitat d’atracció del valencià. En segon lloc, en l’àmbit de les competències lingüístiques, la nota analitza el coneixement oral de la llengua. I, finalment, quant als usos, es valora la presència del valencià en alguns usos interpersonals no familiars. Tot plegat fa llum sobre el conjunt de febleses en què descansen la vitalitat i l’ús del valencià. Alhora, la dinàmica sociolingüística descrita interpel·la els agents concernits en la necessitat d’impulsar un procés de revitalització peremptori.