Akademik Dergilerde Yayınlanan Din Eğitimi Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi (1925-2020) - Adem Güneş (Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi)
Akademik dergilerde yayınlanan din eğitimi konulu makalelerin analizinin yapıldığı bu çalışma, 1925-2020 yılları arasını kapsamaktadır. Söz konusu tarih aralığında yayınlanan 2081 makale tespit edilmiştir. Bu makaleler 60’ı ilahiyat fakültesi dergilerinde, 144’ü ise sosyal bilimler alanında yayın yapan diğer dergilerde yer almaktadır. Araştırma içerik analizi/doküman incelemesine dayalı bibliyometrik bir analiz çalışmasıdır. Verilerin sayısal analiz yoluyla yorumlandığı nitel türde bir çalışmadır. Çalışmada birçok sonuca ulaşılmıştır. Makale yayınları 2000’li yıllardan sonra önemli artışlar göstermiş özellikle de son iki yılda zirveye ulaşmıştır. Son beş yılın yıllık yayın ortalaması 125’tir. En çok din eğitimi makalesi yayının görüldüğü dergi 172 makaleyle Diyanet İlmi Dergi’dir. Makalelerde kullanılan yöntemlerin %40 amprik %60’ı literatür incelemesine dayalıdır. Son yıllarda başta nitel çalışmalarda olmak üzere amprik yöntemlerde önemli artışlar olmuştur. Makalelerin konu ağı oldukça geniş olup en çok örgün din eğitimi alanında yoğunlaşmaktadır. Makalelerin %10’dan fazlası ortak yazarlı çalışmaları oluşturmaktadır. Son yıllarda gelişme gösteren ortak yazarlı çalışmalar daha çok amprik yönteme dayalı çalışmalarda tercih edilmektedir. İki yazarlı makaleler bu türde çalışmaların çoğunluğunu teşkil etmektedir. Makalelerin önemli çoğunluğu Din Eğitimi Akademisyenleri tarafından kaleme alınmış, bir kısmı ise ilahiyat ve diğer sosyal bilimlerin farklı alanında çalışan araştırmacılar tarafından kaleme alınmıştır. Yabancı dilde yazım oranı artmış olsa da yeterli düzeyde değildir.