Художньо-інтерпретаційні та репертуарні параметри сучасної хорової практики: алгоритм застосування - Ігор Тилик; Владислав Лисенко (Вісник Київського національного університету культури і мистецтв. Серія: Музичне мистецтво)
Мета дослідження полягає у висвітленні художньо-інтерпретаційних і репертуарних параметрів сучасного вітчизняного камерно-хорового виконавства, пов’язаних з реалізацією масштабних мистецьких проєктів, об’єднаних єдиною наскрізною драматургічною концепцією. Аналітичний фокус дослідження зосереджено на поліаспектному аналізі мистецького проєкту «Відлуння епох: від монодії до модернізму» Київського камерного хору «United» (художній керівник та диригент В. Лисенко), окресленого в проєкції на актуальні проблеми вітчизняної хорової концертно- сценічної практики. Методологія дослідження ґрунтується на принципах об’єктивності, історизму, застосуванні універсальних наукових методів: індуктивно-дедуктивного, джерелознавчого, компаративного, методу культурологічної реконструкції. Наукова новизна представлена аналітичними спостереженнями авторів дослідження, які розкривають унікальний досвід практичної реалізації аналізованого мистецького проєкту. Висновки. Результати дослідження засвідчують, що реалізація масштабних мистецьких проєктів, об’єднаних єдиною наскрізною драматургічною концепцією (у проєкції на специфіку сучасного вітчизняного камерно-хорового виконавства), вимагає від диригента і виконавців не лише належного володіння фаховими навичками, але й чіткого усвідомлення взаємопов’язаності мистецьких і психологічних факторів, які впливають на якість кінцевого результату, прогнозуючи ступінь його художньої та професійної довершеності.