Sınıf Yönetiminde Günlük Selamlaşmanın İletişim Becerilerindeki Rolü: Necip Fazıl Kısakürek Fen Lisesi Örneği - Mehmet Karadağ (TSBS Bildiriler Dergisi)
Sosyal bir varlık olan insanın hayatında günlük selamlaşmanın etkili iletişim için önemli olduğu bir gerçektir. Fakat son zamanlarda iletişimin sanal alemle sınırlı olduğu ve özellikle pandemi döneminin olumsuz sonuçları göz önünde bulundurulduğunda konunun önemi daha da artmaktadır. Aynı zamanda öğretmen ile öğrenci arasında gerçekleşecek etkili iletişimin önemi sayesinde sınıf yönetiminin daha da kolaylaştığı göz ardı edilmemelidir. Söz konusu çalışma ile öğrencilerin sosyal hayatta ve sınıf ortamında günlük selamlaşmanın iletişim becerilerinde ve sınıf yönetimindeki rolünün olup olmadığı amaçlanmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yönteminin deneysel modeli kullanılmıştır. Veriler ise Excel programı kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın evreni Şanlıurfa ili fen liseleri, örneklemi ise Necip Fazıl Kısakürek Fen Lisesi 9. sınıfa devam eden 48 öğrenciden oluşan iki sınıflık grup kontrol ve yine 9. sınıfa devam eden 52 öğrenciden oluşan iki sınıflık grup deney grubu olarak seçilmiştir. Çalışmada 2024 Mart ayı boyunca deney grubu sınıflarında derse giren tüm öğretmenlerden, dört hafta boyunca sabah, akşam ve derse girdiklerinde deney grubu öğrencileri ile selamlaşmaları dersin başında birkaç dakika da olsa selamlaşmanın önemi ve gerekliliği hakkında sohbet etmeleri istenmiştir. Kontrol grubuna ise herhangi bir farklılık olmadan derslerine devam etmeleri istenmiştir. Belirlenen dört haftalık araştırma süreci tamamlandığında her iki gruba da “Etkili İletişim Becerileri Ölçeği” ve “Sınıf Yönetimi Ölçeği” son test tasarımı tercih edilmiş ve uygulanmıştır. Elde edilen bulgular sonucu hem iletişim becerileri hem de sınıf yönetimi verilerinde deney grubu puan ortalamaları ile kontrol grubu puan ortalamaları arasında anlamlı farkın olduğu ortaya çıkmıştır.  Ayrıca kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre hem iletişim becerilerinde hem de sınıf yönetimi puan ortalamalarında anlamlı fark olduğu sonucuna varılmıştır. İletişim becerileri genel bulgularının yanında ölçeğin “Egoyu Geliştirici Dil”, “Etkin Dinleme”, “Kendini Tanıma-Kendini Açma”, “Empati”, “Ben Dili” gibi alt faktörlerinde de deney grubu ile kontrol grubu puan ortalamaları arasında anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda sınıf yönetimi ölçeğinin “İnsan Yönetimi” ve “Davranış Yönetimi” alt faktörlerinde deney grubu ile kontrol grubu puan ortalamaları arasında anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Fakat “Ders Yönetimi” alt faktöründe her iki grubun puan ortalamaları eşit çıkmıştır.  Bu sonuçlara göre selamlaşmanın önemini kavrayan bireylerin sosyal ortamlara daha hızlı ve kolay adaptasyon sağladığı, günlük selamlaşma ve kısa süreli sohbetlerin kişilerde iletişim becerilerini arttırdığı ve sınıf ortamına kolaylıkla uyum sağladığı sonucuna varılmıştır.