CEZA HUKUKUNDA AKIL HASTALIĞI VE AKIL HASTALARININ YARGILANMASI - Sevil YILDIZ (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Ceza Hukukunda akıl hastalığı ceza sorumluluğunu ortadan kaldıran veya önemli derecede azaltan sebeplerden sayılmaktadır. Akıl hastalığı ceza sorumluluğunun unsurlarından isnad yeteneğini ve dolayısıyla kusuru ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı suç işleyen akıl hastalarının ceza sorumlulukları yoktur. Suçlunun ceza sorumluluğu veya azaltılmış ceza ceza sorumluluğu psikiyatristin vereceği rapora dayalı olarak saptanmaktadır. Çoğu zaman ne uzman doktor ne de hakim tatminkar bir cevap bulmaktan yoksundur.