Między zbuntowaną ulicą a teatrem, między wczoraj a dziś - Marcin Kula (Pamiętnik Teatralny)
Artykuł jest omówieniem wybranych wątków książki Anny Kuligowskiej-Korzeniewskiej Czwarty akt „Wesela”: Teatr polski wobec rewolucji 1905 roku. Autor kładzie szczególny nacisk na historyczne analogie i powtórzenia, odwołując się do wydarzeń polskiej historii XX wieku. Podkreśla rolę teatru w kultywowaniu pamięci społecznej, towarzyszeniu antyrządowym buntom i kreowaniu rewolucyjnego języka.