شبیه‌سازی شرایط عملیاتی استخراج سبز ساپونین از چوبک تحت شرایط آب مادون بحرانی و بررسی خواص آن - شاهین نصیری; هدا جعفری زاده; امید احمدی (مجله مهندسی شیمی ایران)
استفاده‌از آب در شرایط مادون بحرانی (دما و فشار بالای 100 درجۀ سلسیوس و 1 اتمسفر) باعث تغییر قطبیت آن به‌سمت حلال‌های آلی می‌شود که به‌راحتی می‌توان از آن در استخراج ترکیبات باارزش از منابع گیاهی استفاده کرد. در پژوهش حاضر، شبیه‌سازی شرایط عملیاتی استخراج ساپونین از چوبک به‌روش آب مادون بحرانی بااستفاده‌از نرم‌افزار شبیه‌ساز  انجام پذیرفت. نتایج شبیه‌سازی نشان داد که با اعمال دمای خارجی 120، 140، 160، 180 و 200 درجۀ سلسیوس بعد از زمان 120 دقیقه، دمای آب مادون بحرانی داخل اتوکلاو به‌ترتیب 107، 124، 144، 161 و 178 درجۀ سلسیوس است. استخراج ساپونین با دو روش خیساندن در آب و آب مادون بحرانی انجام شد؛ نتایج نشان داد که میزان چربی موجود در چوبک 3% وزنی است. نتایج داده‌های شبیه‌سازی نشان داد که در شرایط دمایی 130 درجۀ سلسیوس و زمان 120 دقیقه، دمای آب درون اتوکلاو 116 درجۀ سلسیوس است. هم‌چنین، نتایج استخراج نشان داد که میزان کف‌کنندگی و قدرت امولسیون‌کنندگی در نمونۀ استخراجی با آب مادون بحرانی به‌ترتیب 2/7 و 1/5 برابر نمونۀ استخراجی با آب است.