Kesikköprü Baraj Gölü Türkiye Zooplankton Kommünitesinin Shannon – Weaver İndeksi ile Analizi - Sibel Yiğit (Journal of Agricultural Sciences)
Kesikköprü baraj gölü, 11 Rotifera, dokuz Cladocera ve sekiz Copepoda türüyle temsil edilen oligotrofik bir göldür. Kesikköprü Baraj Gölündeki zooplankton kommünitesinden alınan veriler Shannon – Weaver indeksine gore analiz edilmiştir. İndeks değerleri zooplanktonik organizmaların toplam sayısı ile pozitif korelasyon göstermemiştir. Bu nedenle indeks değeri H=2,10 sonbaharda diğer mevsimlere göre daha yüksektir, Bolluk ve Shannon – Weaver indeks değerlerinin her ikiside UPGM cluster metodu ile analiz edilmiştir. Shannon – Weaver değerleri kullanılarak yapılan analizde yaz ve kış mevsimleri çok benzer olarak bulunmakla birlikte, ilkbahar ve sonbahar mevsimleri mevsimsel bolluk ile benzerlik göstermiştir. Bu açıdan Shannon – Weaver indeksi Kesikköprü Baraj Gölünün trofik düzeyinin belirlenmesi ve izlenmesinde kullanışlı değildir. Bununla birlikte H değerleri zooplankton kommütesinin tür bolluğundaki mevsimsel homojeniteyi göstermektedir