Les muntanyes i els homes: una aproximació a la societat, l’economia i la història - Josep M. Bringué i Portella; M. Àngels Sanllehy Sabi (Estudis d'Història Agraria)
En el Seminari Les muntanyes i els homes: societat, economia, història (s. IXXIX) (Girona, 5 i 6 de novembre del 2004) es van posar en comú els resultats de diferents vies de recerca sobre la història de les societats de muntanya pirinenques. Destaquen com a temes essencials: L'estructura i la configuració territorial i institucional. L'aprofitament dels recursos pastorals, forestals, miners i agrícoles. Els mercats i la complementarietat entre muntanya i pla. L'autoreproducció de les petites explotacions familiars (cases), les seves jerarquies (cases noves i velles) i l'emergència d'unes de dominants (cases fortes). I, finalment, tot el procés evolutiu i d'especialització que es produí fins arribar a la crisi després de la irrupció del liberalisme.