Концептуальний вім моделінг в імерсивній віртуальній реальності - O. Kysil (теорія та практика дизайну)
У статті описано проблема наочності при проектуванні типологічно складних сучасних архітектурних комплексів. Проведен аналіз досліджень закордонних та вітчизняних науковців. Зроблено загальне визначення системи BIM (Вuilding Іnformation Мodel) за допомогоюаналізу її ієрархії та складових. Зроблено огляд провідних інженерних графічних пакетів. Окреслено можливість розвитку цієї структури у площині концептуальної творчості, мета, межі та методологія дослідження. Надано перелік програмного забезпечення, що використовується у дослідженні. Зроблено висновок що до віртуальної реальності – як інструменту наукових досліджень та освіти. Стаття доводить перспективи використання CIM моделі (Concept Information Model), що описана у етапах дослідження, як складової реконструктивного історичного BIM моделінгу. У праці констатовано факт еволюції мислення архітектора.