Wartość przestrzeni publicznej jako kategoria dobra wspólnego na przykładzie województwa małopolskiego - Łukasz Popławski; Bogusław Kaczmarczyk (Barometr Regionalny)
W pracy, zaprezentowano ilościowy aspekt zależności wartości rynkowej przestrzeni publicznej jako skapitalizowanego dochodu rocznego w sensie środowiskowym od podstawowych czynników demograficznych, geograficznych i lokalizacyjnych w ujęciu statycznym i prawdopodobnie możliwym. Modele ekonometryczne dotyczące kwantyfikacji przestrzeni publicznej, tematycznie są nowym rozwiązaniem umożliwiającym ilościowe i jakościowe analizy przedstawiające przestrzeń jako kategorię dobra wspólnego w funkcji jej dochodowości bądź wartości rynkowej.