Wojna ciała z technologią. Sztuczna inteligencja w twórczości Jacka Dukaja - Łukasz Kucharczyk (Kultura Media Teologia)
W artykule omawiam prognozy Jacka Dukaja dotyczące rozwoju sztucznej inteligencji i zmian kulturowych jakie w związku z tym mogą nastąpić. Rozpoczyna się od krótkiego zarysowania aktualnego modelu egzystowania w cyberprzestrzeni i konsekwencji z niego wynikających. Następnie przechodzę do omówienia artykułu Dukaja Za długie, nie przeczytam… zapowiadającego jego tezy, które w pełni wybrzmią w eseistycznej książce zatytułowanej Po piśmie. Pisarz omawia w niej koncepcję postpiśmienności, tego, w jakim kierunku wyewoluuje ludzka percepcja. Zdaniem pisarza ludzkość stopniowo stanie się nowym gatunkiem „przeżywaczy”, porzucających pismo na rzecz mediów bardziej dostosowanych do naturalnych zmysłów. Artykuł kończy analiza Linii oporu, krótkiej powieści w której Dukaj zawiera większość swych futurystycznych rozważań w formie fabularnej.