Kırsal Kalkınma ve Kırmızı Et Açığını Önlemede Küçükbaş Hayvancılığın Önemi: Kastamonu İli Örneğinde Sorunlar ve Kümelenmenin Uygulanabilirliği - Orhan Kandemir; Tahir Benli (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology)
Bugün kırmızı et tüketiminin yeterli düzeyde olması ülkelerin gelişme düzeylerinin göstergelerinden birisidir. Fakat Türkiye’de yeterli kırmızı et üretiminin olmaması, fiyatların yükselmesine ve kırmızı et tüketiminin düşmesine yol açmaktadır. Bu durum ithalatı zorunlu hale getirmektedir. Türkiye’de Kastamonu gibi birçok bölge, geniş meraları ve ormanlık alanları ile küçükbaş hayvancılığa fazlasıyla uygundur. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Kastamonu İlinde kırsal kalkınmanın sağlanması için, küçükbaş hayvan üreticilerinin sorunlarını tespit ederek, bu sorunların kümelenme yolu ile çözülebilme durumunu araştırmaktır. Bu amaca ulaşmak için, İlde bulunan üreticiler ile görüşmeler yapılarak, sektörün sorunları ve bu sorunların çözümünde kümelenme olgusuna bakış açıları belirlenmeye çalışılmıştır.