Pomniki Historii – forma ochrony, forma promocji, forma zarządzania? - Boguslaw Szmygin (Ochrona Dziedzictwa Kulturowego)
Pomniki Historii to zbiór ponad 100 najcenniejszych zabytków w Polsce. Jednocześnie Pomniki Historii to jedna z 5 form ochrony zabytków, określonych w polskim prawodawstwie. Te okoliczności sprawiają, że konieczna jest ocena funkcjonowania tej formy ochrony zabytków.