„Desperate Housewives”, czyli drag queen show na amerykańskich przedmieściach - Magda Szcześniak (Kwartalnik Filmowy)
Artykuł jest analizą amerykańskiego serialu Desperate Housewives przeprowadzoną przez pryzmat teorii gender i queer. W artykule autorka przygląda się temu, w jaki sposób konstruowany jest obraz płci głównych bohaterek serialu i zadaje sobie pytanie czy mainstreamowy gatunek, jakim jest serial telewizyjny może nieść ze sobą treści wywrotowe, podważające kulturowe obrazy płci. Serial Desperate Housewives staje się wiec pretekstem do rozważań, zarówno na temat konstrukcji obrazów płci, jak i na temat potencjalnej subwersywności tekstów kultury popularnej. Autorka posługuje się koncepcjami teoretycznymi zaczerpniętymi m.in. z tekstów Judith Butler i Susan Sontag.