Dnevne migracije radnika u sistemu naselja Srbije - Vesna Lukić (Stanovništvo)
Prostorna organizacija mreže naselja okvir je za odvijanje unutrašnjih migracionih procesa. Osnovno polazište ovog rada je da su dnevne migracije jedan od oblika interakcije između različitih tipova naselja. U radu se ističe značaj proučavanja na nivou naselja za analizu demografskih procesa. Cilj rada je da se osvetli integracija između različitih naselja i da se ukaže na koji način se mogu istražiti i analizirati dnevni migracioni tokovi koristeći postojeće izvore, zarad boljeg razumevanja veza između migracija i naselja, i stvaranja bolje osnove za razvojne politike i strategije. U tom smislu, istražen je smer dnevnih migracija radnika u Srbiji, te veze između obima i strukture tih tokova, i tipa i populacione veličine naselja u Srbiji. Pored prostorne dimenzije razmatran je i socioekonomski aspekt dnevnih migracija, te istraživanje osvetljava specifičnosti polne, obrazovne i sektorske strukture ove pojave sa akcentom na prostorno-funkcionalnu i demografsku neravnotežu u mreži naselja. Razmatrana je i veza između dnevnih migracija i migracija sa ishodom promene mesta prebivališta u svetlu hipoteza dekoncentracije stanovništva i regionalnog restrukturiranja. Dodatno obrađeni podaci Popisa stanovništva iz 2002. godine omogućili su ukrštanje obeležja o mestu stanovanja i mestu rada sa strukturom dnevnih migranata, odnosno utvrđivanje dominantnih smerova dnevnih migracija aktivnog stanovništva prema polu, stepenu obrazovanja i sektoru ekonomske delatnosti rada, a u okviru hijerahije naselja. Interpretacija glavnih rezultata analize upućuje da postoji jasna veza između hijerarhijske strukture naselja i putanja dnevnih migracija u Srbiji.