MUHASEBE VE FİNANS ALANINDA YAZILMIŞ LİSANSÜSTÜ TEZLERE YÖNELİK BİR İÇERİK ANALİZİ - Özlem Doğan; Fırat Altınkaynak (İşletme Bilimi Dergisi)
Amaç: Bu çalışmanınamacı Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı’ndaMuhasebe ve Finansman alanında hazırlanmış lisansüstü tezlere yönelik kategorikbilgiler elde ederek alanda çalışma yapacaklar için bir kesit sunmaktır. Yöntem: İçerik analiziyönteminin kullanıldığı bu çalışmada lisansüstü tezler öncelikli olarak yıl,tür, dil, konu, danışman unvanlarına göre sınıflandırılmakla beraber uygulamayapılan sektör, konu alınan ülke gibi farklı kriterler de değerlendirilmiştir.Bulgular: Bu çalışmadaSakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tez Kataloğu ve YÖK Tez Merkezikayıtları dikkate alınarak 1995-2017 yılları arasında hazırlanmış 247 adetlisansüstü tez çalışmasına ulaşılmıştır. Bu çalışmaların 185’i yüksek lisanstezi, 62’si doktora tezinden oluşmaktadır ayrıca “Muhasebe” alanında 115 yüksek lisans 38doktora tezi, “Finansman” alanında ise 70 yüksek lisans 24 doktora tezi bulunmaktadır.Sonuç: Çalışmasonucunda yıllar itibariyle en fazla lisansüstü çalışmanın “Muhasebe” alanındayapıldığı ortaya çıkmıştır. Muhasebe ve Finansman alanında yapılmış lisansüstüçalışmalar yıllar itibariyle incelendiğinde her iki alanda da yüksek lisans vedoktora seviyesinde ele alınan konular farklılaşmaktadır. Lisansüstü tezlere vediğer bilimsel yayınlara yönelik birçok farklı bilgiyi bir arada sunmasıaçısından içerik analizi çalışmaları, yeni araştırmalar yapacaklar için birrehber olma özelliği taşımaktadır.