POZİTİF VE NEGATİF DUYGUSALLIĞIN ÇALIŞANLARIN PERFORMANSLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ - Yasemin DOĞAN; Mahmut ÖZDEVECİOĞLU (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışma Duygusal Olaylar Teorisi’ne dayanılarak bireylerin duygularının veya duygusallıklarının örgütsel yaşamdaki performansları üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik olarak yapılmıştır. Duygular pozitif ve negatif olmak üzere ikiye ve performans da görev ve bağlamsal olmak üzere yine ikiye ayrılmıştır. Kayseri’de Erciyes Üniversitesi hastanelerinde görev yapan 392 hemşire üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre pozitif duygusallığın görev performansı (R=0.733) ve bağlamsal performans (R=0.433) ile pozitif yönlü bir ilişkisi olduğu ve performansları pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Negatif duygusallık ise görev performansı (R= -0.780) ve bağlamsal performans (R=-0.142) ile negatif yönlü bir ilişki içindedir ve performanslar üzerindeki etkisi negatiftir. Araştırma sonuçlarına göre bireylerin pozitif ve negatif duygularının performanslarını anlamlı bir şekilde etkilediği anlaşılmıştır.