Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii izolatlarında Kolistin ve Polimiksin B duyarlılığının araştırılması - Fadile Yıldız Zeyrek; Selda Doğan; Salim Yakut (Ankem Dergisi)
Giriş-Amaç: Bu çalışmada genişlemiş spektrumlu betalaktamaz salgılayan Escherichia coli, karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter baumannii izolatlarında kolistin ve polimiksin B’nin in vitro etkinliğinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya Nisan 2022-Haziran 2024 tarihleri arasında klinik örneklerden etken olarak izole edilen her mikroorganizmadan 100 suş olmak üzere toplam 400 izolat dahil edilmiştir. İzolatların tanımlanması MALDI-TOF-MS ile gerçekleştirilmiştir. Kolistin ve polimiksin B’nin duyarlılığının saptanması amacıyla sıvı mikrodilüsyon yöntemi kullanılmıştır. Genişlemiş spektrumlu betalaktamaz varlığı çift disk sinerji testi ile, karbapenemaz direnci ise disk difüzyon ve Vitek2 ile tespit edilmiştir.Bulgular: Bu çalışmada kolistin / polimiksin B duyarlılık oranları E. coli için %77 / %83, K. pneumoniae için %74 / %83, P. aeruginosa için %87 / %90 ve A. baumannii için %56 / %69 olarak saptanmıştır. E. coli izolatlarında 66, K. pneumoniae izolatlarında 63, P. aeruginosa izolatlarında 73 ve A. baumannii izolatlarında 50 suşta kolistin ve polimiksin B MİK değerlerinin aynı olduğu bulunmuştur. Ancak E. coli izolatlarında 24, K. pneumoniae izolatlarında 20, P. aeruginosa izolatlarında 18, A. baumannii izolatlarında ise 42 izolatta polimiksin B MİK değerleri, kolistin MİK değerlerinden daha düşük bulunmuştur. Bu çalışmada polimiksin B’nin tüm izolatlar için daha potent olduğu saptanmıştır.Sonuç: Sonuç olarak her dört etkende de polimiksin B, kolistine göre daha potent olarak tespit edilmiştir. Özellikle A. baumannii izolatlarında polimiksin duyarlılığı %70’in altında bulunmuştur. Bu nedenle polimiksin direncinin belli aralıklarla izlenmesi, antimikrobiyal yönetimin titizlikle uygulanması, kombinasyon tedavilerinin araştırılması önem arz etmektedir. Ayrıca polimiksin B ve kolistinin etkinliğinin karşılaştırılması için daha fazla izolat ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.