„Stołeczny” Sondergericht. Niemiecki Sąd Specjalny w Krakowie (Sondergericht Krakau) 1939–1945 - Konrad Graczyk (Folia Historica Cracoviensia)
Artykuł stanowi monograficzne opracowanie niemieckiego Sądu Specjalnego w Krakowie (Sondergericht Krakau). Był to okupacyjny sąd karny działający w latach 1931–1945. W tekście omówiono wszystkie najistotniejsze aspekty działalności: właściwość miejscową i rzeczową, ustrój, organizację, obsadę kadrową, orzecznictwo oraz jego odbiór w świetle okupacyjnej prasy, a także kwestię ewakuacji. Artykuł oparto głównie na źródłach archiwalnych zgromadzonych w ramach szerokiej kwerendy archiwalnej, obejmującej archiwa niemieckie i polskie. Wykorzystano metodę historyczną, formalno-dogmatyczną (charakterystyczną dla nauk prawnych) oraz statystyczną. Przedstawiono podstawową statystykę oraz obliczono liczbę osób skazanych na karę śmierci. Tekst ma charakter deskryptywny i opiera się na źródłach dotychczas niewykorzystanych.