Tržna strategija komunalnega podjetja ob uvajanju novega parkirnega servisa - Nina Valčić; Tina Vukasović (Mednarodno Inovativno Poslovanje)
Javna podjetja delujejo kot podaljšana roka lokalne oblasti. Javni sektor lahko uporablja marketing ne samo v zvezi s poslovanjem, ampak tudi za promocijo določenih »zaželenih« vedenj ali idej. Javni sektor tako rekoč deluje brez konkurence, saj je njegovo delovanje usmerjeno v uresničevanje in upoštevanje ciljev lokalne, regionalne in državne uprave. Rast poslovanja komunalnih podjetij oziroma trgovskih družb prispeva k rasti poslovanja in kakovosti življenja na območju delovanja. Vsaka rast poslovanja prinaša določena tveganja. Za pravilno izvedbo je potrebno skrbno analizirati stanje, položaj in sposobnost podjetja in konkurence, pri tem pa ne izključiti pripravljenosti samih zaposlenih. S spletno anketo 63 uporabnikov parkirnih storitev v mestu Reka, smo raziskali navade in odnos do kakovosti ponujenih parkirnih storitev glede na lokacijo in ceno storitve. Vpliv uporabnikov na kreiranje nadaljnjih poslovnih odločitev smo raziskovali na konkretnem primeru gospodarske družbe Rijeka plus d.o.o. V raziskavi smo ugotavljali, na kakšen način in v kolikšni meri marketinška strategija vpliva na nujnost in upravičenost sprejemanja tveganih odločitev, rasti na trgu in ohranjanje vodilnega položaja. Uvedba nove storitve prispeva h kakovostnejšemu in varnejšemu prometu v mestnem jedru, ohranjanju podobe mestnega jedra, uvajanju bolj zelenih rešitev ter krepi zaupanje someščanov.