پهنه‌بندی گسترة خطر فرونشست زمین در دشت سراب، با بهره‌گیری از الگوریتم‌های تحلیل چند معیاره MARCOS و CODAS - صیاد اصغری سراسکانرود; الناز پیروزی; لیلا آقایاری (جغرافیا و مخاطرات محیطی)
یکی از مخاطرات پیش روی دشتهای کشور، مخاطره فرونشست است که سبب بروز مشکلات و معضلات فراوان در زمینهای کشاورزی، جادهها، خطوط انتقال نیرو و انرژی میگردد. دشت سراب نیز در طی سالهای اخیر با افت شدید سطح آب زیرزمینی مواجه بوده که این عامل سبب گردیده تا این منطقه در معرض وقوع مخاطره فرونشست قرار گیرد. هدف این پژوهش بررسی و تحلیل مهم‌ترین عوامل دخیل در ایجاد خطر فرونشست دشت سراب و مشخص کردن سطوح مستعد که احتمالاً در آینده درگیر فرونشست خواهند شد، با بهره‌گیری از الگوریتمهای چند معیاره MARCOS و CODAS است. با توجه به نتایج حاصل از پهنهبندی خطر فرونشست؛ معیارهای عمق آب، کاربری اراضی و شیب؛ به ترتیب با ضریب وزنی 194/0، 171/0 و 159/0، مهم‌ترین عوامل دخیل در ایجاد خطر فرونشست محدوده مطالعاتی میباشند. با توجه به خروجی حاصل از روش MARCOS، به ترتیب؛ 50/167 و 09/276 کیلومترمربع از مساحت دشت سراب و طبق نتایج حاصل از به‌کارگیری روش CODAS، 13/187 و 03/279 کیلومترمربع از مساحت محدوده، در طبقۀ پرخطر و بحرانی قرار دارد. به‌علاوه، نقشه مستخرج از الگوریتمMARCOS و CODAS با عمق سطح آب چاهها به ترتیب؛ دارای مقدار ضریب همبستگی 77/ و 81/0 میباشند و بین خروجی هر دو روش با نقشه سطح آب همبستگی دیده میشود. به نظر میرسد، نتایج حاصل از مطالعه حاضر، میتواند به مدیران سازمانی و برنامهریزان منابع اراضی و خاک، در زمینة حفاظت و مدیریت منابع آبی و مخاطرات طبیعی و جلوگیری از تخریب سرزمین کمک شایانی نماید.