ЗА ОСЛОБОЂЕЊЕ И УЈЕДИЊЕЊЕ – ДОБРОВОЉАЧКЕ ЧЕТЕ ИЗ СРБИЈЕ У УСТАНКУ У БОСАНСКОМ ВИЛАЈЕТУ 1875. ГОДИНЕ - Aleksandar Savić (Srpski Istorijski Časopis)
Рад се бави анализом активног учешћа Кнежевине Србије у устанку српског народа у Босанском вилајету 1875. године. Акценат је стављен на организовање и пребацивање добровољачких чета преко српске границе, с циљем да се одржи и разбукта устанак у Босанској Крајини и прошири западно и јужно од граница Србије. Пажња је посвећена организованом прикупљању добровољаца и формирању чета, улози српских цивилних и војних власти у том подухвату, начинима и путевима пребацивања чета преко границе, као и њиховим борбеним дејствима против нерегуларних и регуларних турских трупа у Новопазарском санџаку и Босанској Посавини. Посебно је истакнута улога пуковника Ранка Алимпића у организацији и надзору над добровољцима. Истраживање указује на сложени однос између унутрашњег родољубивог набоја у Србији, реалполитичких ограничења и међународног притиска. Рад је заснован на необјављеним и објављеним изворима домаће и стране провенијенције, те на релевантној литератури.