SOSYAL BİLİMDE “NESNEL KALMA” SORUNSALI / THE ISSUE OF “STAYING OBJECTIVE” IN SOCIAL SCIENCES - Sinan ÇAYA (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Sosyal bilimlerde nesnelliği yakalamak zordur. Üstelik ilk bakıştaki kadar anlamlı ve önemli de değildir. Algı doğrudan olmak yerine bazı süreçler yoluyla gerçekleştiğinden; olgucu anlayışın dediği kadar mutlak değil, ancak bağıl bir oluşumdur. Belgeler ve bilgiler gerçeği ancak kısmen verirler. Bilime, o bilmi oluşturanların öznellikleri de ilâve olur. Bir süje olarak bizzat birey, bazen istese de tarafsız olamaz; çünkü karşısındaki muhatabı onu “taraf” olarak görür. Bilgi-bilimsel (epistemolojik) bir yaklaşım tarafsızlığı abartmayacağı gibi ona büyük bir kıymet de yüklemeyebilir.