Raziskovanje subjektivne izkušnje v ustvarjalnem procesu - Martin Vrtačnik (Ars & Humanitas)
Članek obravnava mikrofenomenološki intervju kot metodo za raziskovanje subjektivne izkušnje (gledališkega) igralca v procesu oblikovanja dramskega lika in odrskega govora. Analiza intervjuja z izbrano gledališko igralko osvetljuje proces vzpostavljanja povezave z besedilom prek slušnih, kinestetičnih in čustvenih zaznav. Osrednji poudarek raziskave je študija (ne)organskosti govora in vpliva zvočnih podob na interpretacijo besedila, kar ima neposredne posledice za sodobno gledališkolektorsko prakso. Raziskava prispeva k teoretični in praktični utemeljitvi igralsko-lektorskega pristopa, ki presega konvencionalno zagotavljanje jezikovne pravilnosti ter vključuje iskanje povezav med jezikom, telesom in čustvi. Rezultati potrjujejo, da subjektivna izkušnja igralca, ki določene replike doživlja kot »neorganske«, kaže na potrebo po razširjeni vlogi jezikovnega svetovalca, ki presega tehnično svetovanje ter vključuje usklajevanje govorne izvedbe z igralčevimi telesnimi in čustvenimi procesi. Takšen pristop omogoča globljo povezavo med (gledališkim) igralcem in besedilom ter prispeva k večji avtentičnosti gledališke predstave. Mikrofenomenološki intervju se je izkazal za učinkovito orodje za raziskovanje predreflektivnih vidikov ustvarjalnega procesa, saj omogoča sistematično analizo individualnih percepcij in izkušenj. Ugotovitve raziskave so uporabne tako v kontekstu gledališkega lektoriranja kot v širšem kontekstu igralske pedagogike, režije ter metodoloških pristopov k raziskovanju govora in jezikovne interpretacije v uprizoritvenih umetnostih.