ОЦІНКА РИЗИКІВ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ ЯК СУБ’ЄКТІВ ПЕРВИННОГО ФІНАНСОВОГО МОНІТОРИНГУ - Інна Корсун; Мирослава Зінченко; Олексій Мостовенко (Економіка та суспільство)
У статті досліджено основні ризики комерційних банків як суб’єктів первинного фінансового моніторингу. Зокрема, досліджено сутність «підозрілої фінансової операції» при здійсненні фінансового моніторингу банку. Висвітлено основні джерела нормативної оцінки ризиків при здійсненні фінансового моніторингу банків. До основних джерел відноситься – статистична та адміністративна звітність; результати оцінок Державного фінансового моніторингу; результати судових рішень та звіти Європейської комісії. Досліджено результати секторальних ризиків суб’єктів первинного фінансового моніторингу. З’ясовано, що банки мають середній рівень допустимого ризику за критерієм «відмивання коштів отриманих злочинним шляхом» та низький рівень за критерієм «фінансування тероризму». Найбільш високий рівень ризиків за результатами фінансового моніторингу виявлено за операціями переказів коштів небанківськими фінансовими установами, ринком нерухомості, сектором аудиторських послуг та сектором проведення лотерей (азартних ігор). Високого рівня ризику щодо фінансування тероризму не зафіксовано. Досліджено європейський досвід оцінки ризиків на прикладі комерційного банку АТ «РАЙФФАЙЗЕН БАНК». Виявлено методику оцінювання ризиків діяльності банку при здійсненні фінансового моніторингу. Продемонстровано приклад циклічної моделі оцінки ризиків європейського банку. Модель налічує ключові шість етапів, рис. 2. Сформульовано стратегічні напрями мінімізації ризиків банків та поліпшення фінансового моніторингу. Зроблені висновки.