Perspektywy rozwoju stosunków Unia Europejska – Ukraina - Vadym Zheltovskyy (Facta Simonidis)
Artykuł skupia się na analizie perspektyw rozwoju stosunków Ukrainy z Unią Europejską. Szczególną uwagę poświęcono omówieniu istniejących trendów współpracy, kwestii UE w deklaracjach i programach kluczowych aktorów politycznych na Ukrainie, jak również podsumowaniu zachodzących tam zmian systemowych. Podjęto również próbę wyjaśnienia wybranych wydarzeń i decyzji mających wpływ na kształt stosunków na linii UE-Ukraina ze szczególnym uwzględnieniem perspektyw ich rozwoju w kontekście ustaleń zawartych w umowie stowarzyszeniowej oraz w świetle wyborów parlamentarnych i prezydenckich z 2019 roku.